World Handicap System

Het World Handicap System, een wereldwijd systeem

De R&A en de USGA, samen met de zes ‘handicapping authorities’ (waaronder de EGA) hebben besloten om wereldwijd een nieuw handicapsysteem op te zetten. Sinds 1 januari 2020 wordt het World Handicap System (WHS) uitgerold. België vormt hierop geen uitzondering, wij voeren het World Handicap System officieel in vanaf november 2020!

Het World Handicap System is een nieuw wereldwijd systeem om de handicap van een golfspeler te berekenen. Met andere woorden, het WHS zorgt ervoor dat elke Handicap in heel de wereld voor hetzelfde spelniveau staat.

Concreet is je Index (Hcp) het gemiddelde van je 8 beste scores van je laatste 20 gespeelde scores.

De belangrijkste kenmerken van het WHS zijn:

  • de flexibiliteit qua spelformaat, waarbij zowel competitie- als recreatieve scores meetellen voor de handicapberekening en de handicap het juiste spelniveau weerspiegelt
  • een handicap die de speler kan ‘meenemen; van terrein tot terrein over de landgrenzen
  • meer kans om eerlijk tegen andere golfers te spelen
  • een handicap die dagelijks wordt berekend

Exceptionele Score en Plafonnering (Cap)

Er zijn twee veiligheden ingebouwd, Exceptionele Score en Plafonnering (Cap).

Een Exceptionele score van 43 of meer punten gaat ervoor zorgen dat er 1 extra punt van je Index gaat na berekening, een score van 46 of meer zorgt voor een extra aanpassing van -2 op je nieuw berekende index.

Bij Plafonnering (Cap) is het de stijging van Index die beperkt gaat worden op basis van een “Laagste Index in het jaar voorafgaand aan je laatste score” (Low Hcp Index). Indien je nieuw berekende Index meer dan 3 punten hoger ligt dan deze Low Hcp Index gaat een “Soft Cap” ingrijpen, alles boven de 3 punten wordt met 50% verminderd (bv 4 ==> 3,5) indien hierna nog een verschil boven de 5 zou overblijven beperkt een hard cap de verhoging tot 5 punten. Dit zorgt ervoor dat iemand die elk jaar scores binnen levert max 5 punten per jaar kan stijgen in Index. Indien je laatste scores meer dan 12 maanden oud zijn, zou je max 10 punten kunnen stijgen na twee scores.

Belangrijke data om te onthouden

  • Februari 2020: definitieve versie van het WHS voor België
  • Maart 2020: WHS hcp visualisatie voor low hcp players
  • September 2020: WHS hcp visualisatie voor alle spelers
  • November 2020: alle spelers krijgen hun WHS hcp.
  • Op het einde 2020, krijgen de clubs toegang tot een soort Review die hen aangeeft wat de WHS index van de speler gaat worden na de overgang. Zodoende kunnen zij, zoals ze vandaag met de Annual Review doen, elke speler beoordelen en eventueel ingrijpen.

Meer info volgt maar ook op de website World Handicap System.

Boulevard Louis Schmidt 87/6,
1040 Bruxelles

+32 (0)2 672 23 89

Meld u aan voor onze newsletter
© 2020 Royal Belgian Golf Federation    |    Privacybeleid     |    Disclaimer
Made with love by Créatonit