LIVE : Qualifying National Stroke Play Leaderboard
Spelen E Paragolf

Paragolf

De Koninklijke Belgische Golf Federatie, Golf Vlaanderen en AFGolf hebben vele maanden nauw samen gewerkt om het gemeenschappelijke project #BEgolf Paragolf te ontwikkelen. Een specifiek doel: namelijk golf promoten als een volwaardige sport waarin een dynamiek van inclusie en revalidatie gepaard gaan met initiaties, wedstrijden en golf op topniveau.

Met de opkomst van Paragolf op internationaal niveau (de EDGA, Europese kampioenschappen, een wereldranglijst), was het ogenblik meer dan aangebroken voor de drie federaties om een echte en volledige structuur aan te bieden aan G-golfers. De drie entiteiten willen dat mindervaliden de weldadige effecten van de discipline ontdekken en dat ze de mogelijkheid krijgen om op topniveau te presteren.

Deze doelstelling beoogt de kansen van G-golfers aanzienlijk te vergroten. Men moet er zich bewust van zijn dat het mindervalide spelers plezier doet om tegen valide personen te spelen. Maar ze strijden ook graag met gelijke wapens, met dezelfde moeilijkheden, …

De langetermijndoelen van de Koninklijke Belgische Golf Federatie, Golf Vlaanderen en AFGolf zijn om een team van G-golfers naar de Europese Kampioenschappen te sturen, om de erkenning van Paragolf op de Paralympische Spelen te stimuleren en daardoor een Belgisch team naar deze Spelen te sturen.

Ondersteund door Sport Vlaanderen, de Ligue Handisport Francophone (LHF), en het Fonds Baillet Latour, is het project #BEgolf Paragolf meer dan ooit gelanceerd.

Adem Wahbi is de Ambassadeur van #BEgolf Paragolf

de perfecte weerspiegeling voor paragolf

De Koninklijke Belgische Golf Federatie ziet het als één van haar belangrijkste taken om (jonge) amateurs en professionele topspelers te ondersteunen en te helpen, zonder discriminatie!

Elke valide of mindervalide speler kan deelnemen aan de wedstrijden als hij aan de criteria qua leeftijd en hcp voldoet. Om de deelname te vergemakkelijken stellen we een golfkarretje ter beschikking.

Na de initiaties en trainingen (met Golf Vlaanderen of AFGolf) zal het topniveau worden beheerd door de Koninklijke Belgische Golf Federatie. Met het oog op het promoten van Paragolf, zijn de doelstellingen van de KBGF het organiseren van een EDGA-wedstrijd op Belgisch grondgebied en het ondersteunen van de elitespelers door middel van beurzen of wild card die op de toernooien worden aangeboden. Zoals elke speler die graag financiële hulp zou willen krijgen, zal de G-golfer een volledig dossier moeten inleveren, met een beschrijving van zijn/haar golfprojecten en wensen verspreid over het jaar.

Maar de doelstelling van het #BEgolf Paragolf-project gaat verder dan dat. De KBGF wil graag een Belgian Team creëren (op basis van de selectiecriteria zoals het EDGA-klassement, de beperking of de vooruitgang van de speler) dat België zal vertegenwoordigen op internationale toernooien en op Europese Kampioenschappen voor individuele spelers en teams.

Op lange termijn willen de Belgische Golf Federatie en de regionale organisaties de erkenning van Paragolf op de Paralympische Spelen van 2028 stimuleren (hoewel deze discipline zich verder ontwikkelt, wordt ze niet erkend door de International Golf Federation – IGF – op de Paralympische Spelen).

Daarom zullen de KBGF en de organisaties, in het verlengde van deze veranderingen, beogen om G-golfers naar deze felbegeerde Spelen te sturen.

Paragolf op internationaal niveau

De EDGA, de Europese Kampioenschappen en het wereldklassement geven het Paragolfen een extra impuls.

 • De EDGA (European Disabled Golf Association), die in 2000 werd opgericht, is een inclusieve organisatie voor personen met een fysieke,verstandelijke of zintuiglijke beperking. Deze vereniging organiseert tal van internationale toernooien, zoals een Europees Kampioenschap voor individuele golfers en teams. Er moet worden op gewezen dat de EDGA classificaties organiseert op basis van de beperkingen van de spelers. Om aan de EDGA-wedstrijden te kunnen deelnemen, moet je je laten classificeren door een ‘medical classifier’, namelijk een arts die de beperking van de speler omschrijft. Voor België is dat officieel Dr. Benoit Maertens. De KBGF is lid van de EDGA, zodat mindervalide Belgen de kanskrijgen om deel te nemen aan de wedstrijden die door de EDGA worden georganiseerd.
 • Op 1 januari 2019 werd door de R&A en de USGA het WR4GD (World Ranking for Golfers with Disability) opgericht, een klassement voor mindervalide spelers, met een Belg in de top 10 (Adem Wahbi, 7de).

Paragolf in de pers

 • De Belgische Golf Federatie introduceert Paragolf voor mensen met een beperking (Sporza)
 • Paragolf voor mensen met beperking (Sporza/VRT)
 • Belgische G-golfer Adem Wahbi schittert op internationaal toneel: “Bij golf kijk je alleen vooruit, dat vind ik een mooie manier van leven” (Nieuwsblad)
 • Hier komt paragolf (Trends/Knack)
 • #BEgolf Paragolf, le projet 100% inclusif du golf (La Capitale)
 • Adem Wahbi, une véritable leçon de vie (La Capitale)
 • L’union fait la force pour le “Paragolf” (La Dernière Heure/Les Sports)
 • L’exemple des vrais handicaps (Trends/Tendances)
 • Adem Wahbi, une véritable leçon de vie (La Gazette)