De aankondiging van het uitstel van de Olympische Spelen naar 2021 was onvermijdelijk geworden. Na een confrontatie met een gezondheidscrisis die de hele wereld treft, moest het IOC tot een besluit komen. Op dinsdag 24 maart viel de beslissing: “De Olympische Spelen van Tokyo worden uitgesteld!” Een teleurstelling voor Thomas Detry en Nicolas Colsaerts die toch blijven glimlachen en van de quarantaine gebruik maken om wat tijd voor zichzelf te nemen. De twee spelers hebben met ons gesproken over hoe zij omgaan met de huidige situatie…

Wat voelde je toen je het nieuws hoorde dat de Olympische Spelen worden uitgesteld? Opluchting, ontgoocheling, … iets anders? 

Thomas Detry: “Uiteraard erg teleurgesteld, want het was een evenement waar we allemaal enorm naar uitkeken om eraan deel te nemen, maar in tijden als deze is het volkomen logisch om voor voorzichtigheid te kiezen en ik begrijp de reden waarom ze de Spelen uitstellen volledig.”

Nicolas Colsaerts: “Uiteraard, een beetje ontgoocheld voor de atleten en de fans, het is spijtig dat er deze zomer geen Olympische Spelen worden georganiseerd, maar het is de juiste beslissing voor de toeschouwers, de atleten en al diegenen die bij de organisatie zijn betrokken.”

Wat betekent dit voor jou? Voor je huidige ranking, je voorbereiding, je plannen.

T.D.: “Mijn wereldranglijstpositie is bevroren omdat er op dit moment wereldwijd geen toernooien worden gespeeld, dus in alle eerlijkheid, de beslissing om de Spelen uit te stellen heeft niet te veel invloed op mijn doelen/doelstellingen. Zodra we weer in actie komen bij evenementen zal ik er nog steeds naar streven om mijn World Ranking week na week te verbeteren, om mezelf in de best mogelijke positie te plaatsen!”

N.C.: “We kunnen niets doen, alles is gesloten, de terreinen, de oefenfaciliteiten. De gezondheid van de wereldbevolking komt op de eerste plaats.” 

Hoe zien je plannen voor de komende maanden eruit? Hoe zie je de nabije toekomst?  

T.D.: “Het is moeilijk om plannen te maken nu alles zo snel wijzigt! Maar ik probeer gewoon geduldig te blijven en zoveel mogelijk thuis actief te blijven met respect voor de beperkingen van de lockdown! Ik hoop van harte dat het snel beter gaat en dat we hopelijk tijdig voor de zomer weer kunnen terugkeren naar een normale situatie!”

N.C.: “Duplo-vliegtuigen bouwen en de herhalingen bekijken van The Wiggles, samen met mijn tweejarig zoontje en mijn vrouw.”

Toen je hoorde dat de Olympische Spelen werden uitgesteld, wat was het eerste wat je deed?

T.D.: “Ik was maar wat blij dat ze de Spelen uitstellen en niet afgelasten!”

N.C.: “Ik vertelde mijn vrouw dat ze nog een jaartje geduld zal moeten hebben om Mount Fuji te zien.”

Hoe beleef jij je quarantaine?

T.D.: “Ik verblijf momenteel in een cottage aan de Engelse kust. Spijtig genoeg zijn ook in Engeland, net zoals in België, alle terreinen gesloten; ik moet me dus beperken tot strandwandelingen, boeken lezen en tijd doorbrengen met de vrienden die hier ook verblijven!”

N.C.: “We proberen ermee te leven, zoals iedereen, het is niet zo erg om eens de tijd te nemen om over een paar dingen na te denken. We hebben een erg drukke agenda met slechts weinig pauzes; dus voor een keer kunnen we zalig niets doen en ons er niet schuldig over voelen.”

Hoe blijf je fit?

T.D.: “Ik ben weer begonnen met lopen. Mijn Belgische performance coach (Richard Vanmeerbeeck – Crossfit Power Factory) heeft via Facebook een aantal geweldige onlinetrainingen voor mensen thuis verzorgd en dat was zo’n geweldig idee!”

N.C.: “Aangezien ik in de Alpen verblijf, heb ik een nieuw paar ski’s en stijgvellen gekocht. Het is veel lonender om naar beneden te skiën wanneer je je benen hebt moeten gebruiken om omhoog te gaan!”