De kogel is door de kerk, de Olympische Spelen van Tokyo zijn verplaatst naar 2021.

De coronacrisis woedt wereldwijd; de voorzitter van het IOC, Thomas Bach, en de eerste minister van Japan, Abe Shinzo van Japan, zijn overeengekomen dat de Spelen van Tokyo worden uitgesteld tot na 2020, maar niet later dan tot de zomer van 2021, in het belang van de gezondheid van de atleten, van al we bij de Spelen is betrokken en van de internationale gemeenschap.

Deze beslissing treft al onze spelers: Thomas Pieters, Thomas Detry, Nicolas Colsaerts en Manon. Deze Belgische spelers waren volop aan het meedingen voor deelname aan de Spelen van 2020. Op de Olympische ranking stond Thomas Pieters 28ste, Thomas Detry 40ste, Nicolas Colsaerts was reserve en stond Manon De Roey op de 43ste plaats.

Nu moet het volledige kwalificatiesysteem worden herbekeken, want tot nog toe liep de periode om zich te kwalificeren bij de Heren van 1 juli 2018 tot 22 juni 2020 en van 8 juli tot 29 juni bij de Dames.

BOIC heeft ook gecommuniceerd : «Deze beslissing, die rekening houdt met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie, is in het kader van de uitbreiding van Covid-19 zonder twijfel de verstandigste.

Voor het BOIC was het vooral belangrijk:

  • dat de atleten, hun begeleiders en alle andere deelnemers aan de Spelen (journalisten, toeschouwers, enz.) dat kunnen doen in omstandigheden die geen enkel risico voor hun gezondheid met zich meebrengen.
  • dat atleten van over de hele wereld in staat zijn om onder aanvaardbare omstandigheden te trainen.»