LIVE : Qualifying National Stroke Play Leaderboard

De Australische Kristalle Blum won de Golf Vlaanderen LETAS Trophy, een driedaags toernooi eind juni op een Millennium course in topconditie. De 24-jarige Australische stond bij het begin van de laatste ronde aan de leiding dankzij twee prachtige kaarten van 69 en 67, maar kwam toen nog zwaar onder druk te staan toen haar achtervolgsters dichterbij slopen. Mede dankzij een mooie par op de door water omgeven 18e hole werd het uiteindelijk een ronde in 75 slagen én een overwinning met 5 onder par voor de Australische. Daarmee deed ze één slag beter dan een kwartet van speelsters: Momoka Kobori (Nieuw-Zeeland), Yvie Chaucheprat (Frankrijk), Chiara Noja (Duitsland en 1e op de 2022 LETAS Tour Order of Merit) en Sophie Bert. Deze laatste, die met een handicap van +4,6 speelt, is sinds een maand terug in België, want doorgaans is zij actief aan haar universiteit in East Tennesse (USA). De Noorse Hillestad en Savannah De Bock finishten op twee slagen.

Voor Kristalle Blum, die gecaddied werd door haar broer Nick, was het haar eerste titel op de LETAS Tour. Haar winnaarscheque bedroeg 6.400 euro. ‘Ik was bijzonder zenuwachtig op de laatste paar holes en probeerde me te concentreren op mijn ademhaling’, aldus de in Adelaide geboren Australische. ‘Ik had geen idee hoe het leaderboard eruitzag en probeerde te focussen op mijn eigen spel. Uiteindelijk bleek dat net voldoende.’

Toch was deze titel slechts een halve verrassing, want in haar vorige toernooien finishte Blum twee keer in de top-10. De inbreng van haar broer zorgde voor het extraatje op dit circuit waar de meeste speelsters alleen op de baan staan. Blum zal deze week proberen deze titel te bevestigen tijdens het LETAS Tour evenement in het Franse Saint-Omer om zich op die manier te verzekeren van een full card voor de Ladies European Tour.

De Belgische speelsters kunnen terugblikken op een uitstekend toernooi. Afgezien van de 2e plaats voor Sophie Bert (Waregem) van de Topsportschool Golf Vlaanderen in Hasselt, en de 6de plaats voor Savannah De Bock (Royal Waterloo), haalden immers vijf andere speelsters de cut: de amateurs Céline Manche (16e, +2), Elise Bishop (42e, +9) en Louise Cuyvers (45e, +10), evenals de profs Charlotte De Corte (58e, +14) en Lien Willems (61e, +16). Dit toernooi is belangrijk voor hen om zich te testen tegen concurrenten die doorgaans op de drempel staan van een profcarrière op de Ladies European Tour.