FAQ – covid19

Waarom waren golfclubs vandaag gesloten?

Op donderdag 12 maart meldde premier Wilmès: “Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten, ongeacht hun omvang, moeten worden stopgezet.”

De KBGF, samen met Golf Vlaanderen en AFGolf, stelde zich de vraag: En wat met golf? Na analyse van de toespraak van de premier, op basis van de wetgevende teksten en na het overleg met de federale overheid inzake buitensporten, bleek dat alle golfclubs in België tot deze activiteiten behoren en bijgevolg moeten sluiten tem 5 april.

Is het de KBGF die de clubs verplicht om te sluiten ?

Nee, de KBGF, Golf Vlaanderen en AFGolf hebben opgeroepen tot solidariteit van alle de clubs en hen aanbevolen hun terreinen te sluiten, in overeenstemming met de wet, aangezien de federale overheid zeer duidelijk was : geen versoepeling mogelijk tot en met 5 april. Anders ontvangen de clubs een boete voor ongehoorzaamheid.

Ze namen deze beslissing om twee redenen:

 • iedereen moet Covid19 serieus nemen. Alleen door alle sociale contacten te beperken kan deze pandemie ingedijkt worden.
 • de handhaving van een eventuele versoepeling is niet te controleren.

Wanneer terug golf spelen?

Vanaf maandag 4 mei heeft de regering de toestemming gegeven om bepaalde buitensporten te hervatten. Golf maakt daar deel van uit. De hervatting zal echter moeten gebeuren volgens de regels van het Park & Play protocol. De infrastructuren (kleedkamers, restaurants, pro shop, …) blijven gesloten. 

Hoeveel personen per flight?

Jezelf en twee personen of gezinsleden onder hetzelfde dak + 2 personen, dwz:
o Er kunnen MAX. 3 spelers per flight online worden gereserveerd.
o Een gezin, wonend onder 1 dak, die met meer dan 3 spelers wenst te spelen neemt contact op met de club.

Hoe zit het met de organisatie van vergaderingen en federale wedstrijden?

De voorzitter en de ondervoorzitters van de KBGF hebben besloten om alle wedstrijden en evenementen tot en met 7de juni uit te stellen. Het gaat om alle wedstrijden en activiteiten die door de KBGF worden georganiseerd. 

 

Kan ik golf spelen in het buitenland?

Er is geen algemeen advies te geven over wel of niet deelnemen aan een evenement in het buitenland. Dat hangt van de specifieke en actuele situatie af. Golfbanen in Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië en recentelijk ook in Engeland zijn gesloten. De gezondheidscrisis treft niet alleen België en vele landen zijn overgestapt op een lockdown.

 

Wat zijn de belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om de verspreiding van coronavirus te voorkomen ?

 • was regelmatig je handen.
 • gebruik papier zakdoeken en gooi ze weg in een afsluitbare vuilnisbak.
 • hoest of nies in de elleboogholte.
 • blijf thuis als je ziek bent.
 • vermijd nauw contact (handen schudden of kussen).

  Voel je je ziek en ben je naar China of een ander land gereisd waar het coronavirus een groot aantal mensen heeft besmet ? Of ken je iemand die onlangs in een van deze landen is geweest ? Bel uw huisarts. Meld hem de reis en de symptomen.

  Tenzij uw huisarts ermee instemt :

  => ga niet naar zijn wachtkamer

  => ga niet naar de spoedgevallen

  Heeft u geen huisarts? Bel 0800 14 689: Bereikbaar van 8 tot 20 uur of stuur een e-mail info-coronavirus@health.fgov.be

  Deze maatregelen zijn van toepassing op alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is daarom altijd belangrijk om ze te volgen.