LIVE : Omnium Classic of Belgium Leaderboard

De Kasumegaseki Country Club is klaar om de wereldtop te ontvangen. En deze keer moet je die “wereldtop” letterlijk nemen. In Rio was dat niet meteen het geval. Nu heeft haast iedereen, mannen én vrouwen, zich geëngageerd om eind juli naar Japan te reizen. Zelfs Tiger Woods maakt er één van zijn 2020-doelen van. Ook het legertje Koreaanse topspeelsters met wereld nummer één Jin-Young Ko als blikvangster.

Vrouwen… Voor de club een ongewoon beeld. Kasumigaseki was tot 2017 een golfclub die geen vrouwen toeliet. Onder druk van het Internationaal Olympisch Comité en uiteraard Yoshiro Mori, de baas van het organisatiecomité van Tokio 2020, boog clubvoorzitter Kiichi Kimura echter Japans edelmoedig het hoofd en veranderde, uiteraard met goedkeuring van de leden, dat strikte reglement.

Kasumigaseki telt twee achttien holes banen. De olympische golfwedstrijd wordt op de “East Course” betwist. De mannen worden op donderdag 30 juli op de eerste tee verwacht. De vrouwen strijd vanaf 5 augustus om de olympische medailles. Justin Rose en Inbee Park vertrekken als titelverdedigers.

Van één naar twee en weer naar één green per hole

In Japan is het gebruikelijk dat men per hole twee greens heeft. Dat doet men om de golfers, het hele jaar door, optimale putting omstandigheden aan te bieden. Omdat Japan warme, vochtige zomers en koude winters heeft zijn de twee greens opgebouwd uit verschillende types gras. Bermuda en Zoysia, een Zuid-Aziatische grassoort, zorgt voor één uitstekende green in de zomer, terwijl Bent gras de dienst uitmaakt op de andere “winter”green.

Kasumigaseki Country Club, die in 1929 opende, was één van de allereerste Japanse golfclubs die dat twee greens-systeem toepaste. Dat was reeds in 1937 toen Seiichi Inoue op iedere hole twee verschillende greens liet bouwen. Een voorbeeld dat door veel andere Japanse golfclubs werd opgevolgd.

In 2016 trok Kasumigaseki Country Club de Amerikaanse golfbanenarchitect Tom Fazio aan de mouw om de East Course op te waarderen. Hij verlengde niet alleen de baan tot indrukwekkende 6827 meter, maar schafte ook de twee greens lay-out af en verbouwde, gebruikmakend van nieuwe grassoorten, alles tot een meer traditionele single green-baan.
Ook een veeleisende tester, een olympisch golftornooi waardig.  

Door Xavier Champagne