LIVE : Qualifying National Stroke Play Leaderboard
Er viel dit weekend heel wat te beleven in tal van Belgische golfclubs waar de Nationale Interclubs doorgang vonden over de verschillende categorieën. Dank aan iedereen voor de enorme inzet en in het bijzonder voor het voorbereidende werk en de kwaliteit van de tees, de fairways en de greens!

In Div. 1 staan vrijwel alle finales op papier (zie verder). De Men I werken hun halve finales af nu zaterdag 29 april. Die gaan door op de Koninklijke Golf Club van België (Ravenstein) waar op zondag 30 april ook de finales zullen gespeeld worden. Dit is meteen ook een prachtige bekroning voor alle teams die met hart en ziel hebben gestreden om die eindfase te bereiken. En dit onder vaak moeilijke omstandigheden, met af en toe zelfs mist of stevige stortbuien.

Laatste vier in Men I

In Men I wordt de eerste halve finale gespeeld door Rinkven en Rigenée. Dat is niet echt een verrassing voor de Antwerpse titelverdedigers die op de baan van Royal Limburg – waar de teams uit de groepen A en B aantraden – nooit in gevaar kwamen. Tenzij dan tegen hun eeuwige rivaal van Antwerp die met 4-3 werd verslagen en waarbij vier partijen beslecht werden op de 18e en de 19e holes! Met twee overwinningen waren beide teams evenwel al verzekerd van een plaats in de kwartfinales. Rinkven won vlot met 6-1 van Hasselt terwijl Rigenée het nipt haalde van Antwerp. Alexandre Bailly (4&2 tegen Hervé Gevers) zorgde voor het beslissende punt. Hoewel hij nog maar net terug was uit Spanje en het European Nations Championship op Sotogrande liet Hugo Duquaine, de jonge speler van Belgian Team, geen steken vallen (winst in foursome met Patrick Brose en 2&1 tegen Jef Lambrecht in single).

Ternesse verrast

De andere halve finale gaat tussen Ravenstein en het verrassende Ternesse. De Antwerpenaars zorgden op zaterdag en op The National – waar de wedstrijden van de groepen C & D werden gespeeld – voor de verrassing van de dag door te winnen van… Ravenstein. Hierdoor mochten ze in de kwartfinale aantreden tegen Keerbergen dat tweede was geworden in de andere groep. Ternesse won met 5-2, met dank aan de winst in de singles van de broers McLean, terwijl Lars Masyn zowel zijn foursome (met Sanchez Munoz) won als zijn single (2&1 tegen Seppe Vanhondeghem). Waterloo, autoritair winnaar in zijn groep, moest het hierdoor opnemen tegen Ravenstein en verloor met 4-3. Charles Roeland – ook hij net terug van vier ronden Sotogrande – en Léopold Isserant verloren zowel hun foursome als de singles tegen Maxime Palenik en Augustin de Cordes, terwijl het Waterloose duo Pierre Relecom-Riki Matsumoto de duimen legde tegen de ervaren De Wispelaere-du Monceau. Op zijn thuisbaan droomt Ravenstein vanzelfsprekend van een zoete revanche tegen Ternesse!

Sept Fontaines (3-4 verlies tegen La Tournette), Bercuit (2-5 tegen Zoute), Waregem (3-4 tegen Latem) en Cleydael (2-5 tegen Hulencourt) degraderen en worden vervangen door Sart-Tilman, Hainaut, Oudenaarde en Kampenhout, winnaars van hun respectieve poules in Div. 2.

Ravenstein-Rigenée bij Ladies I

In Ladies I haalden de speelsters van Tervuren het met de nodige moeite (4-3) in de halve finale van een taai Sart-Tilman. Dit gebeurde op de Royal Hainaut dat twee weekends lang gastheer was voor de acht damesteams uit Div. 1 op Le Quesnoy en La Bruyère. Victoria Dellicour (2&1 tegen Tamara Luccioli) zorgde voor het punt van de overwinning. Na het gelijkspel in de ochtendfoursomes haalde Ravenstein de twee andere punten makkelijker binnen dankzij Sixtine de Cordes (5&3 tegen Catherine Pons) en Louise Cuyvers (6&5 tegen Juliette Smeets). Te noteren dat Ravenstein als eerste in zijn poule was geëindigd na onder meer een 5-2 tegen Waterloo. Cuyvers (speelster van het Belgian Team) haalde het verrassend en met 2&1 van huidig Europees kampioene Savannah De Bock. Daardoor moesten de dames uit Waterloo het opnemen tegen Rigenée, dat zijn groep had gedomineerd. Het duel tussen de Brabantse dames loste de hoge verwachtingen in en draaide uit in het voordeel van de ladies uit Villers-la-Ville (5-2). Nadat de ochtendfoursomes werden gedeeld, plaatsten Shanèle Shiku (3&2 tegen Alix Denis), Laure Martin (2 up tegen Ayaka Matsumoto), Emma Defleur (7&5 tegen Lilly Carniol) en Clarisse Louis (op de 19e hole tegen Savannah De Bock) zich voor de finale waar ze vorig jaar hadden naastgegrepen.

Hulencourt en La Tournette terug in Div. 1

La Bruyère (1-6 tegen Latem) en Rinkven (3-4 tegen Sept Fontaines) zakken naar Div. 2 terwijl Hulencourt (3-2 tegen Keerbergen) en La Tournette (4-1 tegen Hainaut) promoveren naar Div. 1.

Dit zijn de finales in de andere categorieën (30 april in Ravenstein)

Men II: Ternesse-Bercuit

Men III: Rigenée-Ternesse

Men IV: Tournette-Ternesse

Ladies II: Waterloo-Rigenée

Ladies III: halve finales Waterloo-Tournette & Latem-Sept Fontaines (op zaterdag