LIVE : King's Prize Leaderboard

Thomas Pieters verovert zijn 5e titel op de European Tour tijdens de Portugal Masters.

Net zoals de feniks herrijzen ook grote kampioenen altijd uit hun as. Na een moeilijke seizoenaanhef vond Thomas Pieters net op tijd zijn topvorm terug en won, op een meesterlijke manier, de Portugal Masters op het parcours van Victoria GC (par 71) in Vilamoura. Het is meteen de 5e titel voor Thomas Pieters op de European Tour, na eerdere successen in Tsjechië (2015, 2019), Nederland (2015) en Denemarken (2016).

De Antwerpenaar zocht de voorbije twee jaar vergeefs naar zijn beste golf. De voorbije weken beloofden beterschap, met onder meer top-10 plaatsen in Wentworth en de Dutch Open. ‘Alles klopte op training, maar ik slaagde er niet in om het over te brengen naar de toernooien. Ik miste wel altijd iets wat het verschil maakt’, zegt hij.

Met de rug tegen de muur en met het vooruitzicht op een nieuw seizoen zonder titel viel alles in de plooi onder de zon van de Algarve. Pieters begon samen met de Fransman Matthieu Pavon als leider aan de slotronde en hield mede dankzij zijn ervaring het hoofd koel.

‘Van bij het begin van de week zat het gevoel goed. Op het einde werd het nog spannend, want Nicolai Hojgaard kwam nog fel opzetten. Ik kon me geen foutje permitteren. Het was zeer nipt. Maar ik plooide niet…’

Alles wijst erop dat de titel in Vilamoura de Belgische kampioen vleugels zal geven en een doorstart kan betekenen voor zijn carrière. ‘Hij is nog maar 29 jaar en hij heeft alles om het te maken. Dat heeft hij vroeger al bewezen, onder meer met een 4e plaats op de Masters en een deelname aan de Ryder Cup in 2016. Daar toonde Thomas dat hij bij machte is om te wedijveren met de wereldtop. Hij heeft een echte winnaarsmentaliteit en een enorm talent’, aldus zijn coach Jérôme Theunis.

Dankzij zijn titel in Portugal klimt Thomas Pieters naar de 74e plaats op de wereldranglijst en staat hij 29e in de Race to Dubai. In golf kan alles zeer snel gaan en dat in beide richtingen. ‘Als hij de top-50 van de wereld kan bereiken, krijgt hij weer toegang tot alle toptoernooien. Ik denk nog altijd dat hij ooit de Amerikaanse PGA Tour zal spelen.’

In afwachting wordt het DP World Championship zijn eerste nieuwe doel. Dat orgelpunt van het Europees seizoen start volgende week in Dubai. Met zijn huidige vorm en op de baan van Jumeirah waar hij graag in actie komt, kan hij er opnieuw voor een verrassing zorgen.

M.T.