LIVE : Qualifying National Stroke Play Leaderboard

Jarno Tollenaire (The National) en Céline Manche (La Tournette) kroonden zichzelf op zaterdag 22 juli tot Belgisch kampioen na afloop van het Belgian International Amateur Championship (BIAC) dat over vier ronden werd afgewerkt op Royal Antwerp. De Simpsonbaan verkeerde in een schitterende conditie voor dit toernooi, want zowel de fairways als de greens speelden uitstekend.

De toernooizege was weggelegd voor Noah Phan en het was er één zonder discussie. De Deen dook in elke ronde onder de kaap van 70 slagen (67-63-68-66). Met zijn 63 op dag 2 benaderde hij zelfs het parcoursrecord op naam van de Amerikaan Curtis Strange. Dat dateert uit 1980 en van een Trophée Laurent Perrier waar ook Gary Player toen aan deelnam.

Thomas Detry won de BIAC exact 10 jaar geleden (2013). Met zijn slotkaart van 63 finishte hij toen op 22 onder par. Noah Phan deed dit jaar dus nog beter (-24!), met onderweg liefst 29 birdies en twee eagles. Hij zweefde de hele vierdaagse op een wolk, zoals hij illustreerde met drie ultieme birdies die moeiteloos de cup vonden. Noah Phan pakte de titel met liefst 15 slagen voorsprong op zijn dichtste achtervolgers. Ook dat is een marge die doet duizelen!

Jarno Tollenaire, die op een uitstekende prestatie mag terugblikken, deelde de 2e plaats met de Fransman Lucas Dutartre (-9). Het leverde de 21-jarige Belg die al een tijdje gecoacht wordt door Michel Vanmeerbeek en nu al enkele weken de sterke ereplaatsen opstapelt in hoogstaande buitenlandse toernooien (10e in de Internationaux de France amateur en 17e in The amateur Championship, nadat hij ook al beste amateur was in de Soudal Open) de Belgische titel strokeplay op. Meteen zijn 2e titel, want hij won hem ook al in 2021. Jarno Tollenaire had aan de finish vier slagen voorsprong op titelverdediger Nathan Cossement (Naxhelet) die beslag legde op een 4e plaats in deze BIAC 2023. Adrien Theys (La Bruyère), Charles Roeland (Waterloo) en Liam Bentein (Waregem) deelden de 10e plaats.

Bij de dames veroverde Céline Manche haar eerste Belgische amateurtitel op een overtuigende manier. Mede dankzij een slotronde in 69 slagen beëindigde de speelster van La Tournette haar BIAC in level par. Na heel wat ereplaatsen in dit toernooi de voorbije jaren was Céline Manche dit keer duidelijk de beste. Zij haalde het met vijf slagen voorsprong op de Oostenrijkse Laura Fangmeyer en negen slagen op Louise Cuyvers (Ravenstein). Die werd daarmee runner-up, want haar eindtotaal was één slag beter dan dat van haar clubgenote Sixtine de Cordes en Mirthe Waumans (Ternesse).