LIVE : Qualifying National Stroke Play Leaderboard

De verschillende Europese team kampioenschappen werden zaterdag afgesloten op de verschillende banen waar deze prestigieuze wedstrijden plaatsvonden.

 

Bij de Men trok het door George MacKechnie gecoachte team naar Royal St. Georges (Engeland) en werd daar 14e. Het team had zich aan het eind van de kwalificaties verzekerd van een plaats in ‘flight B’ (plaatsen 9 tot 16). De Belgische ploeg verloor vervolgens met 3-2 van Finland (ondanks de winst in de singles voor Adrien Dumont de Chassart en Matthis Besard) alvorens met 3-2 van Oostenrijk te winnen. Ook hier scoorden onze beide speerpunten in hun single en zorgden Charles Roeland en James Skeet voor het winnende punt in hun foursome. De wedstrijd om de 13e plaats eindigde op 4-1 in het voordeel van Wales. Bij de Belgen kon enkel Roeland de eer redden. In het team van captain Louis Peeters waren ook Jarno Tollenaire en Louis Theys actief.
 

Bij de Ladies geraakten onze vertegenwoordigers niet goed door de kwalificaties in de Conwy Golf Club (Wales). Daardoor geen plaats in ‘flight B’. Het team van coach Jonathan Davin en captain Lucille Lambert deed het vervolgens wel uitstekend tijdens de matchplayduels in flight C. Er werd gewonnen van Polen (3-2), Slowakije (5-0) en Slovenië (4-1) om zo beslag te leggen op een eervolle 17e plaats. Het team bestond uit Margaux Appart en Clarisse Louis (wonnen hun drie foursomes), Sophie Bert (drie zeges in singles), Rebecca Becht, Elise Bishop en Céline Manche.

 

Het beste nieuws van de week kwam van onze Boys die er na drie jaar Divisie 2 in slaagden om de promotie af te dwingen naar Divisie 1. Dit alles dankzij een uitstekende teamprestatie op de Pravets Golf Club (Bulgarije). Het team werd er gecoacht door Michel Vanmeerbeek, met Grégory Mertens als captain. De Belgische junioren domineerden de kwalificaties die met 9 slagen voorsprong op Slovakije werden gewonnen. Rinkvenspeler Maxim Leys toonde zich individueel (70-69, -5) de beste op het parcours van Pravets. Onze vertegenwoordigers versloegen vervolgens Polen en verzekerden op die manier hun plaats in D1. In de finale voor de 1e plaats ging Slovakije voor de bijl met 5-2. Proficiat aan gans het team dat bestond uit Hugo Duquaine, Max Halflants, Maxim Leys, Ryan Lundh, Nicolas Normand en Christophe Palmans.

 

Ook de Girls deden het uitstekend. Het team dat gecoacht werd door Manoël Willems en begeleid door captain Anne Delfgaauw plaatste zich in Oddur (IJsland) voor ‘flight A’ dankzij een 7e plaats in de kwalificaties. Het verschil was één puntje met Tsjechië en Ierland. Hierdoor wachtten Savannah De Bock, Louise Cuyvers, Sixtine de Cordes, Emma Defleur, Audrey Lam en Mirthe Waumans drie confrontaties op topniveau in matchplay. Die gingen logischerwijze verloren tegen Engeland (4,5-2,5), Denemarken (3-2) en Spanje (4-1), maar de uitslagen tonen aan dat onze Girls amper moesten onderdoen voor de Europese elite.