LIVE : No competition for the moment Leaderboard

Nathan Cossement (Naxhelet) en Savannah De Bock (Waterloo) hebben het Belgian International Amateur Championship (BIAC) gewonnen, dat op zaterdag 16 juli werd afgesloten na vier ronden op het parcours van Le Château in Sept Fontaines. De baan speelde relatief kort (6000m back tees) en zeer technisch, maar zowel de fairways als de bunkers en de greens lagen er optimaal bij. De 130 deelnemers, van wie de meesten een positieve handicap hadden, genoten dan ook van perfecte spelomstandigheden, want ook de weermaker deed zijn duit in het zakje.

Nathan Cossement, stevig leider bij het ingaan van de laatste ronde, gaf blijk van veel maturiteit en hield de tegenstand makkelijk af. Hij won met kaarten van 69, 68, 66 en 71, of 14 onder par. Dat was drie slagen beter dan het jonge Oekraïense wonderkind Lev Grinberg (-11) en zes slagen sterker dan de Fransman Valentin Peugnet. Charles Roeland uit Waterloo werd 4e in het BIAC (-5) en 2e in het Belgisch kampioenschap.

Voor de 21-jarige Nathan, afkomstig van de Brabantse clubs Louvain-la-Neuve en La Tournette, is de titel de bekroning na een moeilijke jeugd die niet alleen gekenmerkt werd door ongecontroleerde woede-uitbarstingen, maar ook door de geleverde inspanningen. Daarbij heel wat buitenlandse stages, met name in Australië. Hij toonde een positieve agressiviteit ten opzichte van de baan en nam berekende risico’s om birdies te verzamelen. Dat waren er liefst 23 in vier ronden, een record voor dit toernooi op zeer hoog niveau!

Bij de ladies zorgde Savannah De Bock voor een opgemerkte prestatie met een geweldige fightback in de slotronde. De 16-jarige uit Waterloo startte met 5 slagen achterstand op Sophie Bert (Waregem), maar bracht een fenomenale slotkaart binnen: 65 (-7), met onder meer eagles op de eerste twee par 5’s. Savannah won uiteindelijk met een laatste birdie op 10 onder par, wat één slag beter was dan de speelster uit Waregem en twee slagen beter dan de Welse Ellen Nicholas. Céline Manche, die dankzij een eagle op hole 13 (approach shot) onverwacht in de running kwam voor de titel, werd 4e (-7). Onze drie vertegenwoordigers wonnen ook de Nations Cup Ladies voor Frankrijk, terwijl onze Franse buren de Nations Cup Men wonnen voor het Belgische team bestaande uit het trio Roeland-Skeet-Leys.