LIVE : Qualifying National Stroke Play Leaderboard

Kevin Hesbois en Mirthe Waumans kroonden zich op zondag 13 augustus tot winnaars van het Omnium of Belgium. Dit evenement vond plaats op Royal Bercuit, een parcours in de ‘Brabantse Ardennen’ dat bekend staat als verraderlijk. Tijdens de eerste ronden, die bij zeer warme temperaturen werden afgewerkt, werd ook de fysiek van de deelnemers stevig op de proef gesteld.

Bij de mannen was de zege weggelegd voor touring pro Kevin Hesbois. Hij haalde het met één luttele slag voorsprong op titelverdediger Jean de Wouters en na een schitterend duel in de 4e en laatste ronde. Daarin dook Hesbois drie slagen onder par (68), terwijl de Brabantse neo-prof tevreden moest zijn met een ronde in level par (71). James Meyer de Beco, die bij de start van het toernooi aan de leiding ging maar ietwat wegzakte in de 2e en 3e ronde, legde finaal beslag op de 3e plaats (+2).

Voor Kevin Hesbois is het al de 3e keer dat hij zijn naam bijschrijft op de erelijst van dit toernooi met de beste pro’s en amateurs die in deze periode in België actief zijn. Hesbois won deze titel inderdaad al in 2017 (Royal Limburg) en in 2019 op de Amerikaanse baan van La Tournette.

Bij de amateurs was de titel weggelegd voor de man in vorm Jarno Tollenaire (The National), hoewel zijn laatste drie ronden minder flitsend waren dan verhoopt (met onder meer een verloren bal op hole 17). Tollenaire beëindigde de titelstrijd op +9 (slotronde 75), hetzelfde eindtotaal als de jonge Arthur Haghedooren (Keerbergen) die een 4e ronde had afgewerkt in 76 slagen. De daaropvolgende play-off werd op geweldige wijze gewonnen door Jarno Tollenaire. Hij maakte eagle op hole 9 (par 5) na een drive en een ijzer 2 die stopte op minder dan een meter van de vlag.

Bij de dames en in afwezigheid van Manon De Roey en Savannah de Bock, die in het Engelse Walton Heath deelnamen aan de Women British Open, legde de jonge Mirthe Waumans (Ternesse) op overtuigende wijze beslag op haar eerste titel in het Omnium. De Antwerpse toonde zich de regelmatigste op de moeilijke baan van Bercuit, waar ze over de vier competitieronden geen enkele double bogey liet optekenen. Waumans finishte met +10, wat zes slagen beter was dan Céline Manche (La Tournette). Audrey Lam (Hainaut) en Sixtine de Cordes (Ravenstein) deelden de 3e plaats. Stéphanie Fransolet was de enige profspeelster in het deelnemersveld. Zij werd zo opnieuw winnaar van het Omnium, zoals ze dit ook al presteerde van 2016 tot 2019.