LIVE : Qualifying National Stroke Play Leaderboard

Wat een mooi event! Topgolf, een golfbaan in topvorm, veel belangstelling, een feestelijke sfeer en een perfecte organisatie: de allereerste Mithra Ladies Open op de Golf de Naxhelet was op elk vlak een schot in de roos.

Toen de laatste bal geputt was, stak de Zweedse Linn Grant de trofee in de hoogte. Zij ging vanaf de 1eronde aan de leiding en finishte met 15 onder par. Dat was net één slag beter dan de Engelse Cara Gainer die nog sterk was komen opzetten.

De Belgische ladies? Die deden beter dan zich verdedigen. Manon De Roey, die al een paar weken in een grote vorm verkeert, werd uiteindelijk 7e met -7. Een mooie finish die ze dankte aan een super slotronde in 67 slagen. De Antwerpse is 4de in de Race to Costa del Sol (ranking van de Ladies European Tour) en is zo goed als zeker van haar deelname aan de Evian Masters.

Ook Laura Gonzalez Escallon (-4), een Brabantse met Colombiaanse roots, loste de verwachtingen in met een mooie top-15. Maar het was zonder meer de 16-jarige Nijvelse Savannah De Bock die het meest tot de verbeelding sprak. Binnen dit kader van Europese topspeelsters bewoog de jonge amateur van Royal Waterloo zich inderdaad drie dagen lang als een vis in het water. Zij toonde zich sterk in alle onderdelen van het spel en finishte op -4 (14e plaats). Daarmee bekrachtigde zij haar steile toekomstambities. Ook dat was goed nieuws voor dit toernooi dat zijn missie perfect invulde: een België in lady-swingmodus.

Golf was nooit hipper bij de dames. In België klimt het aantal aangesloten speelsters bij de federaties zelfs naar recordhoogten. De mannen hebben momenteel nog het voortouw op de fairways (66%), maar het verschil wordt kleiner. Bij zover dat sommigen voor 2025 zelfs een 50-50 durven te voorspellen!

De 1e editie van Mithra Ladies Open sloot perfect aan op deze evolutie. ‘De vrouwensporten zitten in de meeste disciplines volop in de lift. Het was logisch dat golf die beweging zou volgen’, aldus Françoise Jolly, clubvoorzitster en gangmaakster van dit prestigieus toernooi op de Europese Tour. Afspraak volgend jaar voor de 2e editie!