LIVE : No Competition Leaderboard

Na vier spannende en sterke ronden schreef Sam Horsfield zijn naam bij op de erelijst van de eerste Soudal Open (DP World Tour) op het parcours van Rinkven. De Engelsman speelde een soliede vierdaagse en finishte op 13 onder par. Horsfield had twee slagen voorsprong op de Nieuw-Zeelander Ryan Fox en de Duitser Yannick Paul. De 25-jarige Horsfield, die een deel van het seizoenbegin door blessurelast moest missen, was des te blijer met zijn zege omdat het, bij afwezigheid van zijn gebruikelijke caddie, zijn verloofde was die het ganse toernooi zijn tas droeg. ‘Ze was fantastisch’, aldus de prof uit Manchester die na de Hero Open en de Celtic Classic in 2020 (telkens voor Thomas Detry) zijn derde titel op de European Tour veroverde.

Thomas Pieters, de enige Belg die de cut haalde, bracht het Antwerpse publiek het hele weekend lang in vervoering. Hij eindigde uiteindelijk als 9e met 7 onder par. ‘Ik raakte de bal goed, vooral op zondag. Maar ik had weinig geluk op de greens. Heel wat birdieputts gingen er rakelings naast. Dat is dus een beetje teleurstellend. Maar wat een genoegen om in mijn stad en voor zoveel fans te kunnen spelen. Voor de Belgische golfsport is dit een bijzonder belangrijk toernooi. Ik zag ook heel wat jonge mensen tussen het publiek. Dat is een goed teken.’

Ook Thomas Detry droomde van een klapper voor zijn thuispubliek en van een titel voor de kleine Sophia Dolores die drie weken geleden in Londen werd geboren. Spijtig genoeg had de jonge papa geen goede week en miste hij de cut.

Nicolas Colsaerts mengde zich evenmin in de titelstrijd. Maar in zijn geval was dat niet onlogisch. De ‘Belgian Bomber’ voelt nog altijd de naweeën van een zeldzame nierziekte die zijn immuunsysteem verzwakt. Zijn carrière komt al enkele maanden op de tweede plaats. Dit was nog maar zijn eerste toernooi van het jaar in Europa. ‘Ik miste duidelijk competitie om goed te presteren. Qua gevoel zat het vrij goed, ook al ben ik fysiek nog lang niet 100%. Ik ga nu verder met mijn behandeling om te proberen deze zomer weer competitief te zijn. Zo niet zal ik een medische vrijstelling aanvragen om mijn speelrechten voor volgend seizoen te behouden.’

Het mooiste verhaal van het toernooi was dat van de zeer getalenteerde 14-jarige Oekraïner Lev Grinberg. Hij woont al enkele jaren met de rest van zijn gezin in België, is lid op Rinkven en liet zich al eerder opmerken in onze juniorcompetities. De in Kiev geboren Grinberg kreeg een wildcard van de organisatie en dankte daarvoor op de allermooiste manier: hij werd de jongste speler in de geschiedenis die de cut haalde op een toernooi van de European Tour. Wat een prestatie!

Een mooie winnaar, spektakel, een verzorgde baan, een feilloze organisatie en veel volk: de allereerste Soudal Open was een succes op alle fronten. We kijken nu al uit naar volgend jaar en de 2e editie.