NO LIVE COMPETITION

De Spanjaard Nacho Elvira heeft de 3e editie gewonnen van de Soudal Open. Op de slotdag werd het publiek op het parcours van Rinkven verwend met heel wat spanning en een prachtige apotheose. Ook de greens en de fairways verdienden alle lof, want ondanks de felle stortbuiten die het toernooi vier dagen lang teisterden, bleven zij perfect bespeelbaar. Dat was ook het geval… een paar minuten na de prijsuitreiking. De organisatoren hadden duidelijk de juiste beslissing genomen door de tee times voor de slotronde te vervroegen.

De 37-jarige Nacho Elvira, die zijn eerste twee ronden telkens afsloot op 7 onder par (64), had de situatie tijdens het weekend goed onder controle. Hij won met 18 slagen onder par (slotronde 71). Aan de finish had hij welgeteld één slag voorsprong op het trio Niklas Norgaard (Denemarken), Romain Langasque (Frankrijk) en Thomas Pieters, die stuk voor stuk met een sterke eindsprint uitpakten. ‘Het is altijd jammer om met één punt te verliezen, maar ik ben tevreden met mijn toernooi’, aldus de Antwerpenaar uit de buurt van Rinkven, waar hij geregeld komt oefenen. Pieters beëindigde zijn toernooi met een ronde in 66 slagen (-5). ‘Ik liet een paar birdiekansen onbenut, maar maakte ook een paar onverwachte putts. Mijn drives misten regelmaat, vooral op het einde van de ronde. Maar dit was een geweldige week, zowel voor mijn fans als voor mijn familie, en ik was blij om erbij te zijn’, aldus de speler van LIV Golf die dankzij een uitnodiging kon deelnemen aan dit DP World Tourtoernooi met 2,5 miljoen dollar prijzengeld. Ook zijn beide dochters genoten mee.

Nathan Cossement beste amateur

Hoewel nog 14 andere Belgische spelers aan de start kwamen van dit toptoernooi slaagde enkel amateur Nathan Cossement (Durbuy) erin om de cut (-3) te halen. Een prachtige chip-in zette hem op weg naar een 68, wat net genoeg bleek te zijn. ‘En toch ben ik niet tevreden’, aldus de 22-jarige Nathan na een moeilijke slotdag (+4) die hem uiteindelijk deed wegzakken naar plaats 74. ‘Ik kampte deze week met jetlag, want ik ben net terug uit de Verenigde Staten waar ik mijn studie sportmanagement heb afgerond aan de Henderson State University in Arkansas. Ik raakte de bal niet erg goed. Maar dat ik de cut haal op een baan die mij minder goed ligt, geeft vertrouwen voor de rest van het seizoen. Mijn sterke punt is inderdaad de lengte van mijn slagen en dat rendeert het meest op lange en open banen, zoals in de States.’ De 2m05 grote Cossement wordt gecoacht door de Argentijn Leonardo Di Marino en koestert plannen om prof te worden. ‘Ik weet nog niet of ik op de Europese of Amerikaanse tour ga spelen. Veel zal afhangen van mijn uitslagen en vooral van de Qualifying School. De komende afspraken zullen alles duidelijker maken. Eerst is er de Pro Golf Tour op Hulencourt, dan de Europese kampioenschappen in Denemarken, de teamkampioenschappen in Polen en de BIAC op de National.’

Europese topervaring

Terwijl professionals als Nicolas Colsaerts, James Meyer de Beco, Kristof Ulenaers, Christopher Mivis en Adrien Dumont de Chassart (ondanks een prima comeback met -6 na zijn openingsronde in +6) niet helemaal tevreden kunnen zijn nadat ze de cut misten met twee of drie slagen, profiteerden de Belgische amateurs die waren uitgenodigd optimaal van deze ervaring op het hoogste Europese niveau. Al kon Jarno Tollenaire zijn prestatie van vorig jaar niet herhalen na twee ronden in level par. Vooral bij het putten ging een en ander verkeerd. ‘Ik moet nog beslissen of ik aan het einde van het seizoen prof word. Veel zal afhangen van mijn komende prestaties, onder meer op de European Qualifying School, met binnenkort een eerste belangrijke afspraak op Millennium. Arthur Haghedooren (Keerbergen), Léopold Isserentant (Waterloo) en Louis Theys (La Bruyère) stelden aan den lijve vast dat de kloof die hen van de Europese top scheidt nog behoorlijk groot is.